Ty Gwyn - Suffolk House Restoration and refurbishment

Project carried out with architect owner to restore, refurbish and adjust this Suffolk cottage and its 1960’s modernist conversion

Ty Gwyn is located at the edge of Walberswick in Suffolk within an area at occasional risk of flooding from the nearby River Blyth. Converted in the 1960’s by its then owner Philip Powell (Powell & Moya) the house already comprised a series of bold modernist interventions when bought by the current architect owner.

A substantial but sympathetic restoration of both historic building fabric and modernist details was undertaken led by the owner and including some internal reconfiguration. Our role as friend and collaborator was to offer critical input, test ideas, and engage with the design process to provide the drawn information for each stage, including areas of detailing and specification.

The internal plan rearrangements further opened up the interior to views and created new internal sightlines. Ceilings were removed to create a lofty central hall and kitchen. The external building envelope was entirely upgraded to improve thermal performance. Flood mitigation measures and a sustainable heating system were introduced.  

 

ty gwyn 01
ty gwyn 02
ty gwyn 03
ty gwyn 04
  1. Client: Home owner architect
  2. Related projects: Pump Corner , Dene Street