The Olympic Greenway, Stratford

A 2.5km linear park atop Bazalgettes magnificent Northern Outfall sewer, the Greenway adds valuable open space to Stratford and a safe, commuter route for pedestrians and cyclists, within a semi-wilderness.

The project was created to provide a high quality route for thousands of pedestrians into the 2012 Olympic Park.  Already an open space, but neglected and perceived as unsafe, the Greenway was nevertheless valued locally as wildlife corridor and sense of wildness. 

The refurbishment embedded reused materials and signage into a precisely calibrated concrete path and cycleway to provide narrative and texture alongside valuable brownfield habitats and new planting. 

Secondary elements include seating ‘milestones’, way-finding signage, and celebratory entrance structures. Where the route encounters bridges these gain emphasis through surface treatment and large inlaid nameplates to become a series of rooms which punctuate the route.

Beguiling use of materials reclaimed from the Olympic Park Site and whimsical planting for biodiversity give the Greenway a wild quality reminiscent of the Lea Valleys post industrial past.…..The Greenway is a microcosm of London 2012’s achievement. (embodying) legacy, green infrastructure and connectivity

Hattie Hartman , ‘London 2012: Sustainable Design’ , Wiley 2012

Awards & Publications

  1. CEEQUAL, Sustainability in the Public Realm, Whole Project Award 'Excellent'
  2. 'Going for Green', Building Design, 2011
  3. 'London 2012: Sustainable Design', Hattie Hartman, Wiley, 2012
  4. Winner: AJ Public Realm Architect of the Year award
4 Greenway
greenway 01
greenway 02
greenway 03
greenway 05
Greenway Inlay Sign Greenway
  1. Client: Olympic Delivery Authority
  2. Related projects: Bow Riverside, Tottenham Green, Cronton Colliery