Gallions to the Thames 1

Ahead of the 2012 Olympics, with industries from the Lea Valley relocating to the Royal Albert Basin this project for a new public space around the DLR station, created an urban centre for this emerging neighbourhood.

In anticipation of the area’s transformation into residential and working neighbourhood, an armature of public and pedestrian spaces focuses on a square at Gallions Reach DLR station and a new riverside park. Character and local identity is drawn from the scale, huge skies and post-industrial qualities of this riverine location. 

The new station square is paved in high-quality dark brick, emphasising the site’s openness.  Maritime pines are planted around robust, bespoke timber and steel benches, providing focus and shade.

 

Awards & Publications

  1. TOPOS Magazine, 'Gallions to the Thames', 2010
  2. Winner: Building Design Public Realm Architect of the Year
10 07 swooping pavement
11 06 bench and trees
Gallions to Thames 3
11 06 overhead
Gallions to Thames 4
  1. Client: London Development Agency
  2. Related projects: Tottenham Green, Olympic Greenway, Armada Green, Beckton Loop