Chandos East Community Hub

In an urban backland between Victorian terraces, this community building provides a series of public rooms, each opening onto gardens, and arranged around a dramatic top-lit reception and café area, to provide a range of family services and facilities.

The building responds emphatically to its context, its scale and aesthetic recalling the small scale industrial useage once typical of this kind of East London site. The dark brickwork cladding visually connects to the ground with moments of bright colour at entrances and window recesses. A carefully articulated hard landscape extends this aesthetic through a series of brick mats, and deep slate window sills which provide exterior seating.
The project prioritised sustainable environmental design, to include a sedum roof, ground source heat pump, rainwater harvesting and a super-insulated terracota breathing wall system.

This Centre is the culmination of a decade of our thinking about community buildings

Kevin Jenkins, Founder & CEO, Community Links, 2010
chandos east 04
chandos east 01
chandos east 02
chandos east 03
adjusted West Elevation Detail Chandos East
chandos east 07
chandos east 05
chandos east IMG 0211straight crop
  1. Client: London Development Agency
  2. Related projects: Arc House, Migrants Resource Centre, Kyle of Sutherland Hub